Høje råvarepriser i hele verden

Der må aktuelt regnes med fortsat stigende priser og også leveringsflaskehalse. For tiden er der allerede leveringsflaskehalse hos kendte producenter af PVC el-fordelere, kanaler og afbryder-/stikdåseprogrammer. Alle vigtige råvarer er for tiden dyre, og lagerbeholdningerne hos producenterne er snart brugt op. Priserne for kobber, nikkel, tin, sølv, aluminium og stål samt olie/gas som basis for PVC, et af de vigtigste materialer inden for elektroindustrien, har nærmest nået astronomiske højder.

Dette fremskyndes endnu af spekulanter og gennem massive opkøb af råvarer i Asien og USA. Også træpriserne er svimlende høje, ofte en indikator for andre vigtige råvarer i særlige tider. Den globale nulrentepolitik kan nu, i forbindelse med fortsat stigende priser, være "tungen på vægtskålen" for særlige omstændigheder. Man må håbe, at situationen bringes under kontrol inden for få uger eller måneder.

Vi må dog på grund af erhvervslivets og statsbudgetternes belastning gennem corona også fremover regne med stigende priser. Aktuelt kan forbrugerpriserne for el-installationer dog, med undtagelse af få producenter, endnu betegnes som moderate. De indtil nu største tydelige prisstigninger kunne i de seneste uger konstateres hos Niedax og OBO.

Chart_raw-materials